Image Photos Position 3

Τελευταίες αναρτήσεις...

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι η διοργάνωση εκδηλώσεων εορτασμού 50 χρόνων του Αεροδρομίου Κυθήρων, θα πραγματοποιηθεί από 16 έως 19 Σεπτεμβρίου 2021 στο Αεροδρόμιο Κυθήρων με την επωνυμία ‘Alexander Onassis Air Show 2021’.

Η διοργάνωση υλοποιείται υπό την αιγίδα–μέριμνα του Δήμου Κυθήρων με την συνεργασία–υποστήριξη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας (ΕΛΑΟ)

Οι διοργανωτές παρέχουν δωρεάν σε 15
αθλητές Αλεξιπτώτου Πλαγιάς που θα συμμετέχουν, διαμονή και γεύματα για όλες τις ημέρες συμμετοχής, από τις 14 –άφιξη έως και 19 Σεπτεμβρίου, και αναχώρηση 20/9/2021 καθώς και δωρεάν μετακίνηση από τα λιμάνια του Πειραιά, Γυθείου και Χανίων.

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δημοσίευσε στην ενότητα του site της για τον COVID-19 το Υγειονομικό Πρωτόκολλο της Επιστημονικής Υγειονομικής Επιτροπής που αφορά και τα αεραθλήματα αλλά και άλλες οδηγίες και πληροφορίες για την διασφάλιση της υγείας των αθλητών και όλων των εμπλεκομένων στις αθλητικές δραστηριότητες.

Οι αεραθλητές πρέπει να ακολουθούν τις ισχύουσες οδηγίες της πολιτείας και τα μέτρα προστασίας έναντι του COVID-19 και οφείλουν να επιδεικνύουν την απαραίτητη ατομική ευθύνη, προστατεύοντας τον εαυτό τους και τον συνάνθρωπό τους.

Σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσης της ΕΛΑΟ, στο πλαίσιο των επίσημων αποφάσεων και των συνεχιζόμενων ενεργειών και μέτρων του Ελληνικού κράτους για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονωιού, αλλά και κατά το διεθνές αεραθλητικό γίγνεσθαι, η ΕΛΑΟ, με νέα ανακοίνωσή της, αναστέλλει όλο το πρόγραμμα εκδηλώσεων, αγώνων ή άλλων δραστηριοτήτων των Επιτροπών Αεραθλημάτων, των σωματείων- μελών της και των σχολών εκμάθησης, μέχρι οι συνθήκες να το επιτρέψουν.

Τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί μια μεγάλη αύξηση των πτήσεων με Αλεξίπτωτα Πλαγιάς στην περιοχή του Ασπροπύργου. Πτήσεων που εκτείνονται πολύ κοντά στον αεροδιάδρομο και σε μεγάλο ύψος. Αυτό έχει καταγραφεί στον ΠΕ και στις ημερήσιες αναφορές του αεροδρομίου και έχει θορυβήσει πάρα πολύ τους Υπευθύνους Ασφάλειας του Αεροδρομίου της Ελευσίνας. Για τον σκοπό αυτό επικοινώνησαν με την ΕΑΠ και σε ένα πολύ καλό επικοινωνιακό κλίμα, μας επεσήμαναν τα σημαντικά θέματα ασφάλειας που εγείρονται απο τις πτήσεις των αεραθλητών στην περιοχή αυτή ,ειδικά τώρα κατά την έσχατη εαρινή και τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο.

Την εποχή αυτή, εντείνονται οι πτήσεις των αεροπλάνων που σχετίζονται με την πυρασφάλεια και ως εκ τούτων υποχρεωτικά οι Υπεύθυνοι Ασφάλειας κρούουν στην αεραθλητική κοινότητα του Α/Π τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξημένη πιθανότητα συμβάντος στην περιοχή τόσο κατά την διάρκεια της εβδομάδας όσο και κατα τα ΣΚ . Ο εναέριος χώρος και η ελεγχόμενη από το αεροδρόμιο περιοχή, χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη και πολύ συχνά απρόβλεπτη, δραστηριότητα- προσεγγίσεις και από-προσγειώσεις αεροσκαφών, εντός και εκτός προγραμματισμένων δράσεων - κάτι που καθιστά αδύνατο, ειδικά την περίοδο αυτή, το να συμπεριληφθεί οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, όπως η ελεύθερη πτήση με το Α/Π στην περιοχή, χωρίς να εμβάλλεται η ασφάλεια όλων!

Όπως είναι κατανοητό η διατήρηση του μέγιστου επιπέδου ασφάλειας για όλες τις δραστηριότητες είναι το κοινό ζητούμενο όλων των ενασχολούμενων και αδιαπραγμάτευτη βασική υποχρέωση όλων όσων χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο Για αυτό τον λόγο απευθύνουμε σύσταση ασφάλειας προς τους αεραθλητές Α/Π ώστε να μην δραστηριοποιούνται στην περιοχή για προπονήσεις ή πτήσεις αναψυχής , συμβάλλοντας στην κατεύθυνση αυτή και αφήνοντας πλήρη προτεραιότητα στις πολύ σημαντικές δραστηριότητες της περιοχής, για την ανεμπόδιστη διεξαγωγή επιχειρήσεων εναέριας επιτήρησης και πυρασφάλειας.

 

Σε κάθε περίπτωση είμαστε στην διάθεσή σας για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις αλλά και σε εγρήγορση για την παραβίαση αυτής της σημαντικής σύστασης ασφάλειας .

 

Η ΕΑΠ, λαμβάνοντας υπ όψιν τις διεθνείς εξελίξεις στην Εκπαίδευση χειριστών Α/Π (νέος Κανονισμός εκπαίδευσης FAI-CIVL) καθώς και όσα συζητήθηκαν με τους εκπροσώπους των σωματείων στην Ετήσια Συνάντηση του 2017 και τις προτάσεις που εστάλησαν μετά γραπτώς από τα σωματεία, προχωρά σε αναθεώρηση του Κανονισμού Εξετάσεων Απόκτησης /αναβάθμισης Αδειών Χειριστών.

Σύμφωνα με τον ICAΟ - International Civil Aviation Organization «ασφάλεια πτήσεων είναι η κατάσταση στην οποία ο κίνδυνος για πρόσωπα ή πράγματα μειώνεται και διατηρείται σε ένα αποδεκτό επίπεδο, μέσω μιας συνεχούς διαδικασίας εντοπισμού κινδύνων και διαχείρισης του ρίσκου».

Εστιάζοντας σε αυτό το πολύ σημαντικό μέρος της δραστηριότητας του Αλ.Πλαγιάς, την ασφάλεια πτήσεων, και έχοντας διανύσει μια χρονιά (2017) με αρκετά ατυχήματα με τραυματισμό των χειριστών, αλλά και συμβάντα χωρίς τραυματισμό, η Επιτροπή Αλεξιπτώτου Πλαγιάς εξέδωσε Ενημερωτικό Δελτίο Ασφάλειας Πτήσεων και Συστάσεις Ασφαλέιας 2017 με σκοπό την καθ’ όλον ενημέρωση:

Το Athens Flying Week (AFW) Tanagra International Air Show, η μεγαλύτερη αεροπορική επίδειξη της Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί  στην  Αεροπορική Βάση της Τανάγρας στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου,  κορυφώνοντας τις εκδηλώσεις της Athens Flying Week 2017. H ΕΛΑΟ θα έχει περίπτερο στον χώρο της έκθεσης που λειτουργεί ταυτόχρονα, όπου και θα εκπροσωπηθούν όλα τα  αεραθλήματα.

Για πρώτη φορά φέτος το Αλεξίπτωτο πλαγιάς, θα έχει επίσημη εκπροσώπηση στον χώρο της έκθεσης. Στόχος είναι η προβολή ,παρουσίαση και διάδοση του αεραθλήματός μας , που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος της αεραθλητικής δράσης στην Ελλάδα, στους επισκέπτες της έκθεσης και της επίδειξης, ένα κοινό που, εκ προοιμίου, αγαπάει τον αέρα και τον αεραθλητισμό!

Η ΕΑΠ συστήνει την αποφυγή χρήσης της απογείωσης που βρίσκεται στην Αγ. Μαρίνα Αττικής.

Μετα απο ερωτήματα που έχουν τεθεί στην ΕΑΠ / ΕΛΑΟ και τις σχετικές συζητήσεις που έγιναν στην ΕΑΠ και το ΔΣ της ΕΛΑΟ, παραθέτουμε τις παρακάτω αποσαφηνήσεις σχετικά με το ισχύον και επίσημο πλαίσιο που αφορά την πιστοποίηση / αναγνώριση εκπαιδευτών Αλεξιπτωτου Πλαγιάς , χειριστών/πιλότων και χειριστών/πιλότων διθέσιου αλεξιπτώτου πλαγιάς.

Οι πιστοποιήσεις / αναγνωρίσεις για την Ελλάδα γίνονται μόνο από την Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία μέσα απο την εφαρμογή των ισχυόντων κανονισμών και διαδικασίες εξετάσεων και αδειοδοτησεων. Η ΕΛΑΟ είναι η αναγνωρισμένη από το ελληνικό κράτος, Αεραθλητική Αρχή της χώρας (ΦΕΚ Β/155/86). που έχει την καθολική εποπτεία της Αεραθλητικής δραστηριότητας μέσω των προβλεπόμενων δομών της (Επιτροπή, Σωματεία).

Διπλώματα ή πτυχία απο Ομοσπονδίες /μέλη της FAI, εξωτερικού δεν έχουν ισχύ στην Ελλάδα, εαν δεν έχουν λάβει τη σχετική αναγνώριση από την ΕΛΑΟ.

Επίσης πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι σεμινάρια /ημερίδες / εκπαιδεύσεις που οργανώνονται στην Ελλάδα, για χειριστές/πιλότους, εκπαιδευτές και χειριστές/ πιλότους διθέσιου, από εκπαιδευτές, σχολές και άλλους οργανισμούς ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν / υποκαταστήσουν την αναγνώριση της ΕΛ.Α.Ο. Τα σεμινάρια και οι ημερίδες αυτές είναι καθαρά επιμορφωτικού χαρακτήρα και σε καμμιά περίπτωση δεν παρέχουν την απαραίτητη πιστοποίηση / αναγνώριση /νομιμοποίηση για δραστηριοποίηση σε κάθε επίπεδο (πτήσεις με μονοθέσιο, εκπαιδεύσεις κάθε επιπέδου και διθέσιες πτήσεις).

Ειδικά για τον ιδιωτικό οργανισμό της APPI, και προκειμένου να μην υπάρχουν παρανοήσεις, ή παραπληροφόρηση, μιας και η ΕΑΠ/ ΕΛΑΟ δέχονται συνεχώς ερωτήματα απο εκπαιδευτές, σωματεία και πιλότους, οι θέσεις της ΕΑΠ/ΕΛΑΟ είναι απολύτως σαφείς και συνάδουν με τις διεθνείς υποδείξεις του CIVL της FAI. Μεγάλη προσοχή λοιπόν με τα πτυχία χειριστών/ πιλότων. Όπως μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ, http://old.fai.org/civl-news/civl-what-s-up/42862-plenary-2017-whats-up-in-paragliding πτυχία χειριστών/ πιλότων που εκδίδει η APPI δεν είναι αναγνωρισμένα από την FAI και ως εκ τούτων και από την ΕΛΑΟ, αφού δεν συμπίπτουν με το IPPI classification (SAFEPRO-para) με βάση το οποίο τελεί ο Ελληνικός Κανονισμός  Εκπαίδευσης. Επομένως για την ελληνική νομοθεσία, οι κατέχοντες αυτά τα διπλώματα δεν μπορούν να πετούν χωρίς την ελληνική πιστοποίηση δηλ άδεια χειριστού που εκδίδει η ΕΑΠ/ΕΛΑΟ. Φυσικά το ίδιο ισχύει για οποιαδήποτε άλλη πιστοποίηση, πχ εκπαιδευτής, χειριστής διθέσιου και ως εκ τούτων κάτοχοι τέτοιας άδειας δεν νομιμοποιούνται σε καμιά αντίστοιχη δραστηριότητα τους, ίδρυση ή συμμετοχή στο δυναμικό σχολής εκπάιδευσης, παροχή εκπαίδευσης, διθέσια πτήση με επιβάτες κτλ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: οι κάτοχοι διπλωμάτων / πτυχίων απο Ομοσπονδίες -μέλη της FAI, ανεξαρτήτως επιπέδου, που διαμένουν μόνιμα ή για μεγάλο διάστημα στην Ελλάδα και δραστηριοποιούνται εδώ, οφείλουν να προσκομίσουν τα σχετικά έγγραφα της οικείας Ομοσπονδίας και να αιτηθούν από την ΕΛΑΟ την αναγνώριση της πιστοποίησης τους για την Ελλάδα, όμως οι κατέχοντες πτυχία ιδιωτικών φορέων, όπως της APPI ΔΕΝ έχουν την δυνατότητα αυτή.

Σε κάθε περίπτωση οι σχολές εκμάθησης αεραθλημάτων της ΕΛΑΟ και τα αεραθλητικά σωματεία οφείλουν να ενημερώνουν όλους τους ενδιαφερόμενους όσων αφορά τις λεπτομέρειες αυτές.

Το θέμα αυτό έχει τεθεί και στην ΕΔΑΑΠ, καθώς κάθε παραβίαση των ισχυόντων, εγείρει και σημαντικά θέματα νομιμότητας σε περιπτώσεις διερευνήσεων ατυχημάτων.

 

fai-logoΜετά από πρόταση της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας η FAI θα απονείμει στον Μανώλη Ανδρεαδάκη την τιμητική διάκριση Paul Tissandier Diploma για την γενικότερη προσφορά του αεραθλητισμό.